Deoarece de-a lungul anilor am văzut prezentări, referate, proiecte și chiar lucrări de licență scrise într-un mod oribil, voi enumera mai jos principalele reguli de tehnoredactare care vor da lucrării în cauza un aspect plăcut și ce nu iese negativ în evidență:

1. Tastați textul în forma brută fără a face greșeli de ortografie sau gramaticale și apoi editați; este mai ușor de editat un text la final, când este scris în totalitate, decât pe bucăți, riscând astfel să faceți aceeași treabă de mai multe ori.
2. Tasta ENTER se folosește doar dacă se începe un nou paragraf, iar aceasta trebuie să fie urmată de tasta TAB (nu de spații consecutive).
3. Între cuvinte se lasă un singur spațiu.
4. Semnele de punctuație se scriu imediat după cuvânt și după ele se lasă un singur spațiu, cu excepția parantezelor (parantezele se deschid la un spațiu după cuvânt, trebuiesc urmate imediat de text, se închid imediat dupa acesta și apoi se lasă spațiu).
5. Evitați scrierea numai cu majuscule sau numai cu litere îngroșate (Bold).
6. Folosiți doar text de culoare neagră și numai în cazuri excepționale folosiți alte culori.
7. Nu este recomandată folosirea prescurtărilor decât în cazurile absolut necesare sau când prescurtarea este folosită și cunoscută pe scara largă (ex., etc., ș.a.)
8. Fontul recomandat este Times New Roman pentru printare sau Arial pentru salvare în pdf cu dimensiunea corpului literei de 12.
9. Formatarea textului, atunci când contextul o permite trebuie să fie de tip “justify” (stanga-drepta).
10. Pentru documentele ce au mai multe pagini se recomandă numerotarea acestora.
11. Spațierea în majoritatea cazurilor trebuie să fie la un rând.

 

Bonus: modificările ce se produc atunci când trecem tastatura pe RO (Legacy)
EN
Z
[
{
}
]
<
/
\
|
;
:
>
`
~
@
$
^
&
?
*
(
)
_
+
RO
Y
ă
Ă
Î
î
;
â
Â
ş
Ş
ţ
Ţ
:
]
[
¤
&
/
_
(
)
=
?
*
+

 

Și înca ceva, dacă folosiți Windows 7, 8 sau 10 și doriți tipărirea cu diacritice pe un calculator cu Windows XP, selectați întotdeauna “Romanian (Legacy)” ca limbă a tastaturii pentru a nu avea probleme .

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *