Vrei să înveți progamare în 8 zile? Răspunsul este unul singur: nu poți. Acum că am lămurit asta încă de la început, hai să îți spun ce poți face totuși în 8 zile: îți poți da seama ce este programarea și dacă ți-ar plăcea să faci asta în continuare.

Pe scurt, programarea este modul prin care îi explici unui calculator cum să facă anumite operații pentru tine. Probabil te gândești că toate calculatoarele sunt super-inteligente și că pot face oricând orice calcul matematic mult mai rapid decât un om. Însă adevărul este că sunt doar niște mașini care fac exact ceea ce au fost programate să facă.

Ca să înțelegi mai bine aspectul ăsta, dă-mi voie să fac următoarea analogie:

Cum i-ai explica unui robot că vrei să prăjească niște pâine? Îi spui: „prăjește niște pâine”? O să-ți răspundă că nu știe ce reprezintă „niște”. Îi spui: „prăjește o felie de pâine”? O să-ți răspundă că „nu vede nicio felie disponibilă”. Vei ajunge într-un final să-i dai un set de instrucțiuni de genul:

1. Ia cuțitul de pe masă;
2. Pune cuțitul perpendicular pe pâine cu parte tăioasă în jos;
3. Mută cuțitul la un centimetru de partea din dreapta a pâinii;
4. Apasă pe cuțit până treci prin toată pâinea;
5. Ia rezultatul obținut și introdu-l în fanta prăjitorului;
6. Conectează prăjitorul de pâine la priză;
7. Apasă pe butonul lateral al prăjitorului;
8. Atunci când felia de pâine sare din prăjitor, scoate prăjitorul din priză;
9. Ia felia de pâine din prăjitor;
10. Repetă punctele 1-9 până decid că sunt suficiente felii.
prajeste paine

Complicat? Gândește-te că asta nu e tot. Nu ne-am gândit la ce se întâmplă atunci când se termină pâinea sau că am putea optimiza instrucțiunile astfel încât robotul să nu scoată de fiecare dată prăjitorul din priză. Las mai jos un video în engleză care poate demonstra cât de frustrant e câteodată să explici calculatorului exact ce vrei sa facă.

În mod asemănător, orice limbaj de programar constă într-un set de instrucțiuni ce pot fi înțelese de calculator și odată așezate în ordinea corectă pot duce la rezultatul dorit.

Există o multitudine de limbaje de programare, fiecare gândit pentru un anumit tip de aplicație, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Partea bună este că toate seamană între ele. Logica prin care îi spui calculatorului ce să facă e aceeași, doar limba în care îi comunici asta este diferită.

Acum că știi toate astea, încă îți dorești să înveți programare?

Dacă da, îți prezint în continuare un plan gândit pentru 8 zile, în care va trebui să aloci cel puțin o jumătate de oră zilnic pentru a-ți da seama ce este programarea. Ca și limbaj de programare introductiv, îți recomand Python, limbaj folosit de toate marile universități din SUA în acest sens.

Așadar:

Ziua 1: Instalează aplicația Py (iOS sau Android). Selectează că nu știi programare și că vrei să înveți. Apoi poți alege ce tip de aplicații ai vrea să dezvolți. În funcție de asta vei începe să înveți un limbaj de programare diferit (Swift sau Python). Recomandarea mea ar fi să alegi web, adică Python.

py1
py2
py3

 

Ziua 2: Continuă cu Py până parcurgi toate lecțiile gratuite.

Ziua 3: Reia toate lecțiile. Așa cum știi deja, repetiția este mama învățăturii.

Ziua 4: Dacă ai rezistat până aici și încă îți dorești să înveți programare, folosește platforma Codeacademy pentru a urma cursul de Python.

codeacademy

Zilele 5-8: Ține-te de curs și exerciții și realizează toate proiectele intermediare.

Dacă au trecut cele 8 zile și ai realizat că programarea e făcută pentru tine sau dacă ai dedicat mai mult de o jumătate de oră zilnic învățării ei (și ai terminat mai repede), îți mai recomand încă o resursă extrem de utilă: CodeSignal. Pe lângă faptul că îți poți măsura cunoștințele împotriva altor programatori de pe glob în modul Head to Head, poți exersa mai departe tot ceea ce ai învățat în modul Arcade. Ai grijă să selectezi Python 2 ca și limbaj de programare și de aici până la primul job ca programator drumul devine foarte scurt.

codefights

Spuneam la început că nu există soluții miraculoase pentru a reuși în câteva zile ce au reușit alții în ani. Totuși există un ingredient secret: ambiția. Dacă îți dorești cu adevărat, vei reuși. Diferența dintre cineva care a reușit să învețe programare și cineva care a preferat să spună „nu înțeleg”, e că primul dintre ei a văzut dincolo de acest aparent blocaj.

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar