Ți-ai stabilit deja obiectivele pentru anul ce abia a început? Ai inclus și învățarea programării printre ele?
Dacă răspunsul este nu, lasă-mă să te conving în rândurile ce urmează de ce este important să faci asta.
În cazul în care nu ai legătură cu domeniul tehnic, poate ți se pare că programarea este doar pentru cei care știu foarte multă matematică, sunt ași la calculatore și pot sparge peste noapte orice server doresc. Adevarul este departe de cele menționate anterior. Programatorii sunt împărțiți în mai multe categorii, dar ăsta e un subiect pentru o discuție viitoare. Totuși ce au toți în comun e că stăpânesc bine cel puțin un limbaj de programare. Ce este un limbaj de programare am explicat într-un articol precedent, însă ce nu știi tu e că programezi în fiecare zi fără să-ți dai seama de asta (pariez ca ai mers cel puțin o dată la magazin și ți-ai spus dinainte ceva de genul – dacă au produsul X îl iau, dacă nu, iau produsul Y – asta e una dintre cele 3 reguli de bază ale programării, le găsești pe toate mai jos).
Programarea se referă la partea software a unui dispozitiv și reprezintă o înșiruire de reguli pe care dispozitivul respectiv le urmează în anumite situații. Totalitatea regulilor se numește program (de aici denumirea de programare), software, sau simplu, soft.
Să luam un exemplu simplu: o mașină de spălat. Cuva, butoanele, motorul, sertăraşul de detergent, placa cu circuite din interior, toate reprezintă componente hardware. Însă ce face cu adevărat ca mașina de spălat să funcționeze este software-ul. Acesta îi spune pompei să umple cuva cu apă atunci când tu pornești un anumit ciclu de spălare, rezistenței ce încălzește apa să se oprească atunci când senzorul de temperatură detectează valoarea de 30 de grade și motorului să repete procesul de învârtire a cuvei până când un anumit număr de minute este atins.
De fapt toate limbajele de programare folosesc trei reguli simple:
– fă ceva
– dacă se întâmplă acest eveniment atunci fă ceva
– repetă aceste instrucțiuni până când se întâmplă ceva
Succesiunea și imbricarea acestor 3 reguli simple compun orice program sau software. Nu mai pare așa greu acum, nu?
Acum de ce este important să înveți și tu programare? La fel ca în timpul revoluției industriale, dată de inventarea motorului cu abur, locurile de munca tind să se schimbe. Dacă atunci nu a mai fost nevoie de atât de mulți agricultori pentru că economia avea nevoie de mecanici care să repare utilajele cu abur sau de oameni care să le opereze, un astfel de utilaj reușind să facă de câteva ori mai repede munca la câmp a sute de oameni, acum trecem printr-o nouă revoluție: revoluția digitală. Totul în jurul nostru, fie că vrem sau nu, e bazat pe computere, unele de dimensiunea unei unghii, altele ce ocupă camere întregi. Uită-te în jurul tău, dacă nu găsești cel puțin un obiect (în afară de telefonul mobil care este el însuși un computer) ce folosește în spate un calculator înseamnă că probabil te-ai rătăcit printr-o pădure și citești articolul ăsta de pe o foaie de hârtie.
Și revoluția digitală, la fel ca cea industrială, va duce la o schimbare a locurilor de muncă. Va fi nevoie de un număr din ce în ce mai mic de oameni care să presteze munci fizice și de un număr din ce în ce mai mare de oameni care să poată repara sau programa un calculator. De fapt există chiar un articol al celor de la BBC care îți poate spune cât de probabil e ca în viitorul apropiat locul tău de muncă sa fie luat de un calculator.
Deci, ce spui, faci din acest an anul în care înveți să programezi?
0 comentarii