Fie că ești obligat de facultate să faci un stagiu de practică, fie că vrei să capeți „experiența” pe care toți angajatorii o caută, probabil te gândești că vara ce urmează o vei dedica unui internship. Așa că vine întrebarea mea: de ce nu unui bootcamp?

În primul rând care e diferența dintre cele două?

Mult mai popular la noi în țară, intership-ul presupune ca tu să lucrezi într-o echipă de programatori pentru o perioadă de timp fixă, urmând ca unul dintre ei să-și petreacă o parte din timp asistându-te. Cu toate că în teorie poate suna bine, în practică de cele mai multe ori depinzi de calitățile didactice ale mentorului ce îți este asignat. Poți avea norocul să nimerești într-o echipa foarte deschisă cu tine și să ai parte de un mentor de la care poți învăța foarte multe lucruri sau, din contră, toată lumea să fie super-plictisită de ceea ce face, iar mentorul să-ți dea să citești ceva cărți și să te pună să te uiți peste codul deja scris.

Așadar într-un internship accentul este pus pe lucrul individual, dar, cu puțin noroc, poți lucra la o aplicație dezvoltată de toată echipa sau cel puțin la un proiect individual interesant.

Unele intership-uri sunt plătite (de cele mai multe ori cu salariul minim pe economie pentru studii superioare), însă angajatorul te poate obliga prin contract ca la sfârșitul perioadei de formare să rămâi angajat al companiei respective pentru o anumită perioadă de timp, lucru care poate nu coincide cu planurile tale.

În cadrul aceleiași companii există de obicei un număr limitat de locuri de internship pe aceeași tehnologie, ceea ce face concurența mai acerbă.

Companiile câștigă prin prisma faptului că la finalul internship-ului îți vor oferi un salariu mai mic față de cât i-ar costa să recruteze și să plătească un programator începător din piață. Un alt motiv pentru care o companie dorește desfășurare unui internship este faptul că tehnologia utilizată este de nișă și nu găsesc oameni cu experiență.

Bootcamp-ul pe de altă parte, presupune formarea unei echipe de studenți sau tineri ce își doresc să învețe sau să aprofundeze o tehnlogie anume. Acestora le va fi dedicat un spațiu special de lucru și, împreună cu un mentor sau un trainer, își vor petrece o perioadă deteminată de timp pentru a se perfecționa.

De cele mai multe ori bootcamp-urile nu sunt plătite (sau chiar există o taxă de participare), însă la final nu ai nicio obligație contractuală față de companie. Accentul e pus pe tine ca și participant, nu neapărat pe beneficiile companiei în a te avea ca și angajat.

Avantajul major al unui bootcamp e că toată echipa lucrează de obicei la același proiect și că poți trece prin toate etapele de dezvoltare a unui produs software (de la analiză și până la demo în fața unui presupus client). Toți ceilalți participanți sunt cam la același nivel cu tine, așa că nu te sfiești să pui întrebări, indiferent de natura lor. În plus, trainerul având mai mult experiență didactică față de un membru oarecare al unei echipe, va reuși să îți explice cu tact și pe înțelesul tău fiecare aspect pe care nu l-ai deprins inițial.

Companiile câștigă, în cazul bootcamp-urilor, fie din taxa de participare, fie angajând un anumit procent dintre participanți, fie recomandând o parte din participanți către alte companii, pentru un anumit comision. În funcție de buget, pot chiar să nu câștige nimic tangibil, ci doar să desfășoare bootcamp-ul pentru a se face mai cunoscute în piață sau printre studenți.

O să spui acum că țin cu ursul pentru că vara trecută am desfășurat unul dintre cele mai tari bootcamp-uri de .NET din piață împreuna cu cei de la Cegeka România. Sunt subiectiv, este adevărat, însă nu am mai văzut până acum oameni care după un intership să spună că au învățat atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt. Las mai jos câteva poze și un testimonial al unui participant ca să te conving 🙂

„De ce ai merge la Bootcamp în loc să stai acasă? În primul rând, de ce nu? Singurul motiv pentru a nu merge la bootcamp ar fi dacă ai avea deja job-ul de mult visat, dar nici motivul ăsta nu ar fi de ajuns. În timpul a câteva săptămâni ai ocazia să înveți de la 0 sau să recapitulezi exact ce ai nevoie pentru a deveni junior developer într-o companie de top. De asemenea, ai ocazia să întâlnești foarte mulți oameni impresionanți din domenii și cu experințe diferte, dar care sunt gata oricând să te ajute. Deși să mergi zilnic la bootcamp pentru câteva săptămâni pare obositor și stresant, în realitate timpul trece destul de repede și glumele sunt la ordinea zilei, un mare ajutor în acest sens fiind buna dispoziție a tuturor și dorința de a învăța ceva nou, ci nu de pierdut timpul. Bootcamp-ul este atât de bine structurat, încât la terminarea lui știi exact cu ce informații ai rămas, vezi produsul final la care ai lucrat că este gata de release și te simți pregătit să începi adevărata muncă pe loc.”
adi
Adrian, 21 ani
3rd year Computer Science student @University College of Northern Denmark

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar