Ești la un liceu de informatică sau în primii ani de facultate și te-ai săturat de versiunile de Borland C++ sau Turbo C++ care au fost create înainte să te naști tu, se găsesc foarte greu plus că nu prea merg în ultimele versiuni de Windows? Dacă respunsul este da, astăzi îți prezentăm o variantă gratuită, actualizată la zi și cu mult peste cele amintite în ceea ce privește editoarele de C++. Dacă răspunsul este nu, îți urăm succes oricum și dacă găsești o modalitate de a rulă Turbo C în mod fullscreen pe Windows 7 te rugăm să ne-o spui și nouă.

Acum să revenim la editorul sau mai bine zis IDE-ul (Integrated Development Environment) despre care vorbeam mai sus și anume Visual Studio C++ Express Edition 2010.

Acesta poate fi downloadat gratuit de aici, iar pașii pentru a crea o aplicație corespunzătoare uneia din Turbo/Borland C++ sunt următorii:

1. Rulați executabilul Visual C++ 2010 Express din meniul start sau din locația unde l-ați instalat.

2. Asteptați să se încarce toate modulele (cand acest lucru este finalizat se va afișa un Start Page).

3. Selectați File->New->Project, iar dintre tipurile de proiecte alegeti “Win32 Console Application”. Completați numele proiectului, locația si numele soluției (denumiri complicate pentru lucruri simple, doar completați câmpurile cerute cu niște denumiri pe care le puteți reține la nevoie).

4. Apasăm OK, fapt ce ne va duce într-un Wizard. În prima fereastră apăsam “Next”, iar mai apoi la “Application Type” lăsăm “Console application”, și bifăm neapărat “Empty Project”. Apăsăm “Finish”.

5. Tocmai ați creat un nou proiect, până la crearea primei aplicații mai sunt doar cațiva pași.

6. Mergem în Solution Explorer (daca nu e disponibil accesăm meniul View->Solution Explorer), apoi click drepta pe “Source Files” -> Add -> New Item. Dintre tipurile de itemi alegem “C++ File (.cpp)”, introducem numele fițierului apoi click pe Add.

7. Fițierul odată creat va fi deschis automat de mediu. Acesta este fișierul unde vom scrie codul efectiv. Odată terminată editarea vom compila, link-edita și rula aplicatia (da, toate odata) apăsând pe “Start debugging” (segeata verde) sau mai simplu F5. Daca suntem intrebați dacă dorim compilare selectăm Yes.

8. În cazul în care avem erori acestea vor aparea în partea de jos (fereastra Error List), iar programul nu va compila.

9. Atenție, pentru a pastră fereastra de tip consolă folosiți un getchar(); la sfarsitul void main(). Funcția clrscr(); precum și alte functii specifice compilatoarele vechi nu vor funcționa, ele fiind înlocuite de funcții noi. Pentru corespondențe, o simpla căutare pe google va fi suficientă.

Cam atât pentru acest tutorial. Ce fac toate meniurile și butonașele de pe-acolo și ce înseamna debugging într-un tutorial viitor. Până atunci spor la programat!

Later edit: Pentru descarcarea celei mai noi versiuni, VS 2017 Community Edition click aici.

Comments

comments

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *