Vara asta mi-am făcut un mic upgrade la laptop, în sensul că mi-am schimbat hard disk-ul clasic (discul dur cum ar spune francezii) cu un SSD (Solid State Drive). Pentru cei nefamiliarizați cu partea de hardware, SSD-urile au viteze de scriere și de citire mult mai mari decât hard disk-urile clasice, asta pentru că nu conțin piese în mișcare în interior, ci sunt un fel de stick-uri de memorie mai mari.

Cât de mari sunt diferențele de viteză vă întrebați? De la 2 minute la 16 secunde 🙂 Cam atât îi lua laptopului meu de când apăsam pe butonul de on/off până când puteam deschide prima pagină web înainte și după upgrade.

Pentru alte detalii legate de SSD-uri și pentru a afla cât de mult vă pot „întineri” laptopurile, puteți urmări tutorialele celor de la Cavaleria.ro

Ca să revenim la ale noastre, după upgrade am reinstalat sistemul de operare și odată cu el cea mai nouă versiune de Android Studio. M-am asigurat că HAXM e instalat în SDK Tools astfel încât simulatorul să zbârnâie când îl deschid (ce mai, credeam că va fi mai rapid decât orice telefon, nu alta). Mi-am creat vreo două dispozitive vituale (Virtual Devices) și surpriză… mergeau mai prost decât înainte de upgrade…

M-am asigurat că HAXM chiar e instalat, am bifat explicit opțiunea de accelerare grafică și nimic. Se mișcau mai rău decât niște emulatoare pe arhiectură arm.

După ceva săpături pe internet în general și pe stackoverflow în special, am găsit cauza: antivirusul de la Avast.

Se pare că ascunsă printre setări e o opțiune ce îi permite antivirusului să folosească virtualizarea hardware și cum două aplicații nu pot folosi virtualizarea în același timp, ghici cine rămânea pe dinafară…

Pentru a dezactiva opțiunea în versiunea curentă de Avast, mergeți în meniul de Setări (Settings > Troubleshooting) și debifați Enable hardware-assisted virtualization. Dați un restart și emulatorul se va mișca mai ceva ca ultimul Google Pixel.

Spor la depanat! Las mai jos o captură de ecran cu setarea minune.

Avast
  Later edit: Până la urma Android a câștigat bătălia, am dezinstalat Avast-ul. Toată bucuria a ținut până la primul restart când, cu toate că opțiunea rămăsese debifată, antivirusul nu lăsa emulatorul să folosească accelerarea hardware. Mai jos și câteva comenzi de Command Prompt utile pentru a verifica dacă într-adevar HAXM rulează și pentru a-l restarta (e nevoie de Run as Admin pentru asta).
sc query intelhaxm
sc stop intelhaxm
sc start intelhaxm

Comments

comments


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *