Așa cum probabil știi, Android Studio vine la pachet cu o serie de emulatoare pe care îți poți testa direct aplicația. Ce se întâmplă însă când emulatorul nu poate simula un anumit senzor de pe un dispozitiv real (de exemplu NFC) sau când simularea nu are suficient realism pentru aplicația ce se dorește a fi dezvoltată? Păi simplu, depanarea se va face pe un dispozitiv real.
Din păcate exista o serie de pași pe care să îi urmezi până vei putea rula aplicația la care lucrezi pe telefonul tău.
1. Activare Opțiuni Dezvoltator
Nu toți utilizatorii dispozitivelor cu sistemul de operare Android sunt și programatori, așa că cei de la Google au decis să ascundă implicit opțiunile destinate dezvoltatorilor din meniul de setări. Există însă o modalitate de a le activa, destul de dificil de găsit la prima vedere.
Va trebui să accesezi setările telefonului, de aici opțiunea Despre telefon și mai departe trebuie să cauți eticheta Număr versiune. Dacă nu o poți găsi, vezi dacă e prezentă vreo opțiune Informații Software, acceseaz-o și vezi dacă acolo există eticheta mai sus specificată.
Imediat ce ai găsit Număr versiune, apasă pe ea de 7 ori concecutiv. În timp ce apeși ar trebui să vezi un mesaj de genul „Apasă de încă n ori pentru a deveni dezvoltator”, unde n e numărul de apăsări rămase. La final mesajul trebuie să fie „Acum ești dezvoltator”.
Dacă te întorci în meniul telefonului vei observa că în ecranul de Setări, a apărut acum o opțiune nouă denumită Opțiuni dezvoltator.
2. Activare Depanare USB
Din Opțiiuni Dezvoltator se va activa setarea Depanare USB. O parte din telefoane vor activa automat această setare atunci când telefonul este conectat la calculator și utilizatorul selectează prin intermediul unui dialog de confirmare că dorește acest lucru.
3. Instalare Driver USB
Dacă ești destul de norocos să ai un telefon Nexus sau Google Pixel, atunci nu trebuie decât să descarci Google USB Driver din modulul SDK Tools al Android Studio și ai scăpat.
Dacă în schimb ai un telefon Android ce nu este produs în parteneriat cu Google, va trebui să vizitezi site-ul producătorului pentru a descărca aplicația de sincronizare date, aplicație care de regulă va instalat și driverul USB necesar pentru depanare. Las mai jos câteva link-uri către aplicațiile de genul de la cei mai populari patru producători:
- Samsung SideSync: http://www.samsung.com/ro/support/convergence/sidesync/index.html
- Huawei HiSuite: http://consumer.huawei.com/minisite/HiSuite_en/
- LG PC Suite: http://www.lg.com/us/support/product-help/CT10000026-20150108669720-file-media-transfer-pictures-music-etc
- Motorola PC Sync: https://motorola-global-en-aus.custhelp.com/app/answers/prod_detail/a_id/86934/p/154,4222
Dacă totuși nu o găsești, nu dispera, e posibil ca sistemul de operare să găsească automat driver-ul atunci când vei conectat telefonul pentru prima dată la PC.
Asta-i tot. Nu mai trebuie decât să apeși pe Run app și să selectezi dispozitivul conectat din listă!
0 comentarii