Vrei să înveți programare și nu știi ce limbaj e cel mai potrivit? Astăzi încerc să îți sar în ajutor, povestindu-ți câte ceva despre cele mai populare 5 limbaje de programare, conform indexului TIOBE. În caz că tocmai te-ai întrebat în gând, ce naiba mai e și ăsta, indexul TIOBE analizează lunar popularitatea limbajelor de programare în funcție de numărul de căutări făcute pe diversele motoare de căutare. Indexul analizează doar limbajele considerate Turing-complete, așadar nu vei găsi în lista limbaje ca HTML sau SQL.

În ultimii ani clasamentul a fost următorul (limbajele de mai jos și-au mai schimbat ordinea între ele, dar cele mai importante au rămas aceleași):

1. Java

Limbaj foarte popular creat de Sun Mycrosystems în 1995 și deținut în prezent de Oracle. Se deosebește de C sau C++ prin faptul că folosește o mașină virtuală denumită JVM (Java Virtual Machine) ce îi permite ca un cod odată compilat să fie rulat pe orice tip de calculator (Windows, Linux sau Mac, orice arhitectură de procesor). Este puternic orientat obiect, în sensul că nu este o variantă îmbunătățită a unui limbaj structurat (cum este cazul C++ față de C) și permite crearea de aplicații foarte diversificate: aplicații consolă, desktop, site-uri, servicii web, mobile. Este disponibil în doua versiuni, Java SE (Standard Edition) și Java EE (Enterprise Edition), cea de-a doua fiind dedicată în special aplicațiilor web orientate către business. Popularitatea este dată și de faptul că aplicațiile Android se dezvoltă folosind acest limbaj, însă având în vedere procesul în care Oracle și Google sunt implicate, este posbil ca în curând cei de la Google să îl înlocuiască definitiv cu Kotlin, un limbaj nou creat împreună cu cei de la JetBrains. A ajuns în prezent la versiunea 18, iar cele mai populare medii de dezvoltare sunt Eclipse, NetBeans și IntelliJ. A nu se confunda cu JavaScript cu care nu are nicio legătura.
//Exemplu de program Java ce afiseaza Hello World!

public class HelloWorld {

public static void main(String[] args) {

System.out.println("Hello World!");

}

}

2. C

Foarte popular mai ales datorită vechimii sale (prima versiune a apărut în 1972) este unul dintre cele mai complete limbaje de programare structurate. Permite gestionarea memoriei la cel mai mic nivel (lucru ce constituie atât un avantaj cât și un dezavantaj în același timp) și este printre cele mai rapide limbaje de programare după cele de asamblare. Majoritatea aplicațiilor ce rulează pe microcontrolere cu resurse limitate sunt scrise în C. Sintaxa sa a inspirat alte limbaje ca Java și C#. Dezavantajul principal al limbajului este dat de nivelul ridicat de linii de cod necesare pentru a realiza operații relativ simple. Există mai multe variante de compilator, în funcție de sistemul de operare sau de arhitectura procesorului. Printre mediile de dezvoltare cel mai des utilizate se numără NetBeans, Xcode sau Visual Studio.
//Exemplu de program C ce afiseaza Hello World!

#include <stdio.h></stdio.h>

int main()
{
printf("Hello World!");
return 0;
}

3. Pyhton

Intrat în top 5 în anul 2015, în prezent se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, mai ales datorită exploziei domeniilor ca Inteligență Artificială și Machine Learning din ultimii 2 ani, domenii în care limbajul poate fi folosit cu succes. În 2018 a reușit să detroneze C#, urcând pe poziția 4. Apărut în anul 1991, este un limbaj interpretat, nu la fel de rapid ca C++, dar care este văzut ca un limbaj destul de ușor de învățat de către începători (vezi recomandarea mea de aici). Dezvoltarea se face în orice editor de texte, însă există și un IDE propriu denumit IDLE. Cu toate acestea majoritatea celor din comunitate preferă Visual Studio Code. Cea mai recentă versiune a limbajului este 3.10.
#Exemplu de program Python ce afiseaza Hello World!
print("Hello World!")

4. C++ (citit C Plus Plus)

Varianta orientată obiect a limbajului C, apărută în anii 80. Oferă avantajele legate de rapiditate ale predecesorului său, adăugând programatorului posibilitatea de a crea clase, crescând astfel modularitatea și mentenabilitatea codului sursă (a fost cunoscut și sub numele de C cu clase, la început). Mediile de dezvoltare sunt aceleași ca și pentru limbajul C. Mai multe detalii despre Programarea Orientată Obiect în C++ poți găsi în tutorialele video de pe FacemSoft.
//Exemplu de program C++ ce afiseaza Hello World!

#include
using namespace std;

int main()
{
cout &#003CU;&#003CU; "Hello World!";
return 0;
}

5. C# (citit C Sharp)

Apărut în anul 2000, este răspunsul Microsoft la limbajul Java al celor de la Sun Mycrosystems, la momentul respectiv. Foarte asemănător ca sintaxă cu Java și C++ folosește o mașină virtuală denumită CLR (Common Language Runtime). A fost conceput să ruleze doar pe sistemul de operare Windows, însă existe proiecte open-source precum Mono sau versiune precum .NET Core ce permit codului C# să ruleze și pe sistemul de operare Linux. Chiar dacă la început a împrumutat multe funcționalități din Java, în prezent are funcționalități în plus față de acesta, care probabil vor fi introduse ulterior și în Java (cumva similar cu ce se întâmplă cu sistemele de operare iOS și Android). Cea mai nouă versiune a limbajului este C# 10, iar mediul de programare preferat de majoritatea programatorilor este Visual Studio. Dacă vrei să îl înveți, găsești o secțiune specială de tutoriale video dedicate acestui limbaj pe site.
//Exemplu de program C# ce afiseaza Hello World!
class Hello
{
static void Main()
{
Console.WriteLine("Hello World!");
}
}

Comments

comments


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder