Reguli de tehnoredactare

Deoarece de-a lungul anilor am vazut prezentari, referate, proiecte si chiar lucrari de licenta scrise intr-un mod oribil, voi enumera mai jos principalele reguli de tehnoredactare care vor da lucrarii in cauza un aspect placut si ce nu iese negativ in evidenta:

1. Tastati textul in forma bruta fara a face greseli de ortografie sau gramaticale si apoi editati; este mai usor de editat un text la final cand este scris in totalitate, decat pe bucati, riscand astfel sa faceti aceeasi treaba de mai multe ori.
2. Tasta ENTER se foloseste doar daca se incepe un nou paragraf, iar aceasta trebuie sa fie urmata de tasta TAB (nu de spatii consecutive).
3. Intre cuvinte se lasa un singur spatiu.
4. Semnele de punctuatie se scriu imediat dupa cuvant si dupa ele se lasa un singur spatiu, cu exceptia parantezelor (parantezele se deschid la un spatiu dupa cuvant, trebuiesc urmate imediat de text, se inchid imediat dupa acesta si apoi se lasa spatiu).
5. Evitati scrierea numai cu majuscule sau numai cu litere ingrosate (Bold).
6. Folositi doar text de culoare neagra si numai in cazuri exceptionale folositi alte culori.
7. Nu este recomandata folosirea prescurtarilor decat in cazurile absolut necesare sau cand prescurtarea este folosita si cunoscuta pe scara larga.
8. Fontul recomandat este Times New Roman pentru printare sau Arial pentru salvare in pdf cu dimensiunea corpului literei de 12.
9. Formatarea textului, atunci cand contextul o permite trebuie sa fie de tip „justify” (stanga-drepta).
10. Pentru documentele ce au mai multe pagini se recomanda numerotarea acestora.
11. Spatierea in majoritatea cazurilor trebuie sa fie la un rand.

Bonus: modificarile ce se produc atunci cand trecem tastatura pe RO
EN
Z
[
{
}
]
<
/
\
|
;
:
>
`
~
@
$
^
&
?
*
(
)
_
+
RO
Y
ă
Ă
Î
î
;
â
Â
ş
Ş
ţ
Ţ
:
]
[
¤
&
/
_
(
)
=
?
*
+

Si inca ceva, daca folositi Windows 7, selectati intotdeauna „Romanian (Legacy)” ca limba a tastaturii pentru a nu avea probleme cu diacriticele la tiparire de pe un calculator cu Windows XP.

Comments

commentsLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *